dudekm10: Rozwiąż równania i nierówności wykładnicze
a) 2 3x-5 = 8 -2x+1
7 gru 16:44
yoco: Ale tu masz tylko równanie

2
3x-5 = (2
3)
-2x+1
2
3x-5 = 2
-6x+3
3x-5= -6x +3
9x = 8
x = 8/9
7 gru 16:52
mimci_a: 23x-5 = (23)-2x+1
korzystam z własności potęg - (ab)c = ab*c
23x-5 = 2-6x +3
opuszczam potęgi (własność funkcji wymiernej - różnowartościowa)
3x-5 = -6x +3
9x = 8
x = 9/8
7 gru 16:53
yoco: mimcia

Chyba

x = 8/9

co


?
7 gru 16:55
7 gru 16:57
yoco:
mimcia potwierdź swój zły wynik

7 gru 17:03