help!
Wydi: Oblicz prawdopodobieństwo P(A'∩B')
jeśli P(A')=1/3
P(B')=1/4
P(A∩B)=1/2
17 kwi 16:29
Wydi:
18 kwi 09:36
Ala: To bardzo proste, w tablicach matematycznych masz ten wzór P(A∪B) ≤ P(A) + P(B) − P(A∩B)
Dane masz

, przerzuć na drugą stronę niewiadomą, zamień znaki i wszystko jest już proste.
18 kwi 11:22
Ala: Moc Ω jest zawsze 1 w tym więc jeśli masz obliczyć zdarzenia prim trzeba to jeszcze odjąć...
Masz skądś sprawdzić wynik?
18 kwi 11:24
Ala: specem nie jestem, wprost przeciwnie... ale jakiś trop już masz
18 kwi 11:25
: w sensie P(A) + P(A') = 1
18 kwi 11:29
Jack: 1−P(AuB)=P(AuB)'=P(A'∩B')
P(A')=1−P(A)
P(B')=1−P(B)
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
18 kwi 11:43
Wydi: Dziękuje

brakowało mnie właśnie znajomości wzoru P(AuB)'=P(A'∩B') bo zadanie jest proste
18 kwi 12:52
Jack: Spoko, proszę
18 kwi 12:57
Wydi: a powiedz mi jeszcze czy ten wzór działa w drugą stronę tzn. A'uB'=(A∩B)'
18 kwi 13:03
Jack: oczywiście, to są prawa de Morgana dla zbiorów.
18 kwi 13:12
Wydi: ok dzięki bardzo jeszcze raz
18 kwi 13:29
magda: W razie czego zapamietajcie dory wzór ktory sama skonstruowałam na lekcji matematyki, 100 %
sprawdzalności, właśnie przy liczeniu tego zadania na niego wpadłam => P(A∩B)+P(A'∩B')=1
łatwiejszy od de Morgana ale ciężko go rozrysować
2 maj 21:20
magda: Przepraszam źle podałam P(A∪B)+P(A'∩B') =1
2 maj 21:28
Gustlik: Oblicz prawdopodobieństwo P(A'∩B')
| | 1 | | 2 | |
jeśli P(A')= |
| ⇒ P(A)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
Z praw de Morgana: P(A'∩B')=P(AUB)'=1−P(AUB)
| | 2 | | 3 | | 1 | |
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| − |
| =... dokończ. |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
3 maj 01:39
Karolina: P(A)=1−365!/365∧30 333!=
2 lut 17:33