oblicz ile %
smerfetka: oblicz o ile zwiększyła się objętosc tego szescianu
smerfetka: długosc krawędzi szescianu zwiększono o 10%.Oblicz o ile procent zwiększyła się
objętosc tego
szescianu
17 kwi 16:08
Kejt:
V1=a3
a+0,1a=1,1a
V2=(1,1a)3
17 kwi 16:10
17 kwi 16:11
Ala: Mam podobne zadanie: Jeden bok kwadratu wydłużono o 10%, a drugi skrócono o 10% w taki sposób
że otrzymano prostokąt. Pole tego prostokąta jest :
a) równe kwadratu
b) większe od pola kwadratu o 10%
c) mniejsze od pola kwadratu o 10%
d) mniejsze od pola kwadratu o 1%
odrzucam odpowiedzi a i b ale i tak nie wiem jak to obliczyć
17 kwi 16:26
Kejt:
wymiary po zmianie: 0,9a x 1,1a
wymnóż to i porównaj z polem kwadratu Pk=a2
17 kwi 16:33