matematykaszkolna.pl
Pomoże ktoś Dudi: Pomoże ktoś? Mógłby mi ktoś napisać, lub skopiowac z innej strony wszsytkie wzory matematyczne dla gimnazjum ( 1−3). Na objętośc, pole, obw, wszystko emotka
17 kwi 15:53
Kejt: myślę, że nie będziesz miał problemu ze znalezieniem czegoś takiego.. czyżby lenistwo?
17 kwi 16:13
Dudi: Nie Kejt, właśnie brak czasu. Mam tyle zaległości, że nie mam czasu szukać tych wzorów. Co do lenistwa, to daleko mi do takiego... Mam bardzo dużo nauki, ot w tym rzecz //
17 kwi 16:28
Kejt: mogę Ci zeskanować wzory z książki do matury, po prostu wybierzesz sobie te które miałeś, może być?
17 kwi 16:30
Dudi: Fajnie by było Spoko gość widzę jesteś
17 kwi 17:11
Dudi: Będę w kontakcie, odezwę się wieczorem, bo ide sie uczyć ( a przerwę od kompa tez mi trza )
17 kwi 17:13
17 kwi 17:53
Kejt: jakby coś było nieczytelne to mów.. bo się nie mieściło do skanera i aparatem robiłam..
17 kwi 17:53
Dudi: "Kejt: btw. jestem ona. " − sorki Super, widac wszsytko. A moge się dowiedzieć jednego symbolu? φ − c oto za znak, bo jest tam chyba, jak sie oblicza pole rownoległoboku, albo rombu.
17 kwi 18:40
Kejt: to jest grecka litera "fi" ale z tego co wiem funkcje trygonometryczne nie obejmują gimnazjum, tzn tylko częściowo. ale to akurat nie.
17 kwi 18:42
Dudi: Aha,. znaczy się w pewnym sensie, coś tam było, ale np. jakby było jakieś zadanie na examinie gimn. dot, trójkąta prost, to jkabym zastosował funkcje tryg. to uznaliby, czy raczej lipa? Bo się nauczyłem na wiekszosci zadan bazować na trygonometrii i szczerze, nawet łatwe jest to, przynajmniej na razie, bo potem wiem, ze to sprawia troche problemów. I oprócz tego, że np. tam sinα w tr. prost. a/c itd. to co jeszcze może mi być potrzebne na poziomie gimnazjum? A i dzieki, bo bym zapomnial podziekowac, i bys sie mogla obrazic Jeszcze raz serdeczne dzieki
17 kwi 18:56
Kejt: funkcje trygonometryczne w gimnazjum ograniczają się do własności trójkątów o stopniach: 90o;60o;30o i 45o;45o;90o powinni Ci uznać, jeżeli będzie to matematycznie poprawnie. radzę zakuć twierdzenia Talesa i Pitagorasa.. wraz z odwrotnymi, bo to na pewno będzie.wzory skróconego mnożenia i wzory na pole i objętość mam nadzieję, że znasz..
17 kwi 19:01
Dudi: Tales − prościzna, Pitagoras − również prosty. Wzory skróconego − już się biorę. Ale prócz własności trójkątów, nie potrzeba mi jakichś zależności pomiędzy funkcjami trygonometrycznymi ? Lub ogólnie, bo te takie równania to są dość przyswajane
17 kwi 19:12
Kejt: z funkcji trygonometrycznych, dla gimnazjum jest tylko to co napisałam. a oprócz tego proponuję powtórzyć jednostki.. jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś..
17 kwi 19:19
Dudi: Jednostki powtórzone już.
17 kwi 19:25
Kejt: to zostały już tylko funkcje ale to też powinien być dla Ciebie banał. jeśli tak. powodzenia na egzaminie ;>
17 kwi 19:29
Dudi: Znaczy wiesz, nie są trudne. Jest tylko w tym jednym tylko sęk − jakoś przy takich trudniejszych zadaniach wychodzą mi wyniki pierwiastkowane. A u innych osób w klasie wychodzą normalne, bo nie korzystają z tryg. I dzięki.
17 kwi 19:33