matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy!!!!
kama:
Oblicz sume ciagu geometrycznego a) 1+ 1/2 + 1/4+ 1/8+......+ 1/1024 b)16+8+4+2+....+ 1/32 c) 3/4+ 1+ 4/3 +16/9 +....+ 1024/243
17 kwi 15:29
lisek:
a
1
(1−q
n
)
Sn =
1−q
a) a
1
=1
1
q=
2
n=11 b) a
1
=16
1
q=
2
n=10
3
c) a
1
=
4
4
q=
3
n=7
17 kwi 15:37