Dj Kichawa: Uzasadnij że prosta o równaniu 3x-4y-1=0 jest styczna do wykresu funkcji określonej
wzorem
f(x)=
√3x-5 wyznaczam dziedzinę robię sobie wykresy obu obliczam w którym punkcie są
styczne ale jak to uzasadnić

?
7 gru 16:12
yoco:
Rozwiąż układ równań , nałóż warunek jeden punkt wspólny
wyjdzie Ci równanie kwadratowe
x2 -6x +9=0 czyli x = 3 to y = √3*3-5 czyli y = 2
punkt wspólny to (3,2)
7 gru 16:19
Dj Kichawa: no to ja to już zrobiłem ale tyle wystarczy w zadaniu

?
7 gru 16:21
7 gru 16:25
Dj Kichawa: Do dobrego to mi jeszcze dużo brakuje
7 gru 16:29
7 gru 16:30
yoco: Nieraz sie wcinasz

i każesz sobie pisać nie dj tylko Dj

7 gru 16:31
Dj Kichawa: Sory
7 gru 16:58
yoco: OK
7 gru 16:59