matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura
POMOCY!:
Pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3
−mx
2
−3x+m jest liczba (−2) Wyznacz parametr m
17 kwi 15:19
lisek:
Skoro −2 jest pierwiastkiem to W(−2)=0 −8 −4m + 12 + m =0 3m = 4
3
m=
4
17 kwi 15:25
gaga:
−3*−2=6 nicht 12 somit −8−4m+6+m=0
17 kwi 16:16