Oblicz przekątną rombu bok wysokość i pole.
szysza1317: Dany jest romb, którego długość przekątnej wynosi 20cm, a kąt ostry 60stopni. Oblicz druga
przekątną rombu, bok, wysokość i pole.
17 kwi 13:19
Kejt:
c−bok rombu
c=f
e=20cm
12f=a
12e=10
10=a√3
a=10√33
f=2a=20√33
h=20√33*12*√3=10
P=e*f2=200√33
lepiej sprawdź, bo mogłam się gdzieś walnąć..
17 kwi 13:36
szysza1317: nie rozumiem czym jest f

i dlaczego jest równe c
i czym jest jeszcze a
17 kwi 13:43
Kejt: f− przekątna; a−połowa przekątnej; a jest równe c, bo to wynika z późniejszych wyliczeń.
17 kwi 13:47
Kejt:

coś takiego mniej więcej.. to połowa rombu..
17 kwi 13:54
szysza1317: ok już rozumiem

Wielkie dzięki

!
17 kwi 14:07