wielomiany
Ala: Z wielomianów nie potrafię nic, jest to poza zasięgiem mojego zrozumienia dlatego pytam
odnoście rozwiązania zadania, które znalazłam na innej stronie:
Liczba pierwiastków wielomianu W(x) = x(x+1)(x²+9) jest równa:
A. 1
====B. 2==== ponieważ x=0 lub x+1==−>x=−1, x²+9 zawsze będzie dodatnie i nie mam jak tego
wyzerować.
C. 3
D. 4
Dalej nie wiem jak fakt niemocy wyzerowania x2 + 9 ma się do odpowiedzi B? Czy chodzi o to że,
przyjmujemy tylko te 2 wyniki dla x czy dlatego, że przy x jest potęga 2? (x²+9)
17 kwi 12:25
Godzio:
x(x+1)(x2 + 9) = 0
x = 0 v x = −1 x2 + 9 jest zawsze dodatnie i w tym wyrażeniu nie ma pierwiastków
Czyli są 2 pierwiastki równania: 0 i −1
17 kwi 17:19