dziedzina funkcji
just-----: Określ dziedzinę funkcji f(x)= √−x2+4x+5
17 kwi 10:24
Tomek.Noah:
−x2+4x+t≥0 ← rozwiaz to i to bedzie dziedzina
17 kwi 10:33
Tomek.Noah: poprawka −x2+4a+5≥0
17 kwi 10:33
Tomek.Noah: −x2+4x+5≥0 no...
17 kwi 10:33
just-----: a co oznacza ≈ ?
17 kwi 11:03
Tomek.Noah: a gdzie masz w zadaniu ≈
17 kwi 11:04
Tomek.Noah:
−x2+4x+5≥0
x2−4x−5≤0
Δ=16+20=36
√Δ=6
x=5 v x=−1
(x−5)(x+1)≤0
x∊(−1;5)
17 kwi 11:06
Ala: Liczba (
3√3√9)
112 jest równa:
a) 3
b) 3
6√3
c) 3
3√3
d) 9
W poleceniu za nawiasem jest do potęgi 1 i 1/2, gdyby dla kogoś nie było to widoczne.
Dziękuję, za ewentualny odzew
17 kwi 11:17
Tomek.Noah: Jezeli dobrze napisalas zadanie to
3√3√9=3√9=323
(323)32=3
17 kwi 11:21
R.W.16l: to się równa
3√93/2=93/6=9[1/2}=√9=3
17 kwi 11:23