Znajdz równani prostej
agnieszka: Znajdź równanie prostej:
a) przechodzącej przez punkty A=(−1,4) i B=(3,−8)
b) równoległej do prostej 9x−3y+ 6=0 i przechodzącej przez punkt P=(−2,3)
c) prostopadłej do prostej y=2−4x i przechodzącej przez punkt M=(−6,3)
17 kwi 06:42
Julek: 4 = −a + b
−8 = 3a + b
−12 = 4a ⇒ a = −3
b = 1
y = −3x + 1
b)
3x + 2 = y
a = 3
y = 3x + b
3 = −6 + b ⇒ b = 9
y = 3x + 9
c)
...
17 kwi 12:15
Gustlik: ad a)
A=(−1,4)
B=(3,−8)
| | yB−yA | | −8−4 | | −12 | |
a= |
| = |
| = |
| =−3
|
| | xB−xA | | 3−(−1) | | 4 | |
Wstawiasz a=−3 do równania prostej:
y=−3x+b
Wstawiasz współrzędne A lub B do równania i wyliczasz b:
Np. A=(−1,4)
4=−3*(−1)+b
4=3+b
4−3=b
b=1
y=−3x+1
ad b)
Równoległej do 9x−3y+ 6=0 i przechodzącej przez punkt P=(−2,3)
9x−3y+ 6=0
−3y=−9x−6 /:(−3)
y=3x+2
Równoległa ma ten sam współczynnik kierunkowy:
y=3x+b
3=3*(−2)+b
3=−6+b
3+6=b
b=9
y=3x+9
ad c) prostopadłej do prostej y=2−4x i przechodzącej przez punkt M=(−6,3)
y=−4x+2
| | 1 | | 1 | |
y= |
| x+b a2=− |
| − warunek prostopadłości
|
| | 4 | | a1 | |
19 kwi 01:21
Aza:
b) 9x−3y+6=0 /:3 P(−2,3)
k: 3x −y+2=0
to równoległa "l"ma równanie:
l: 3x− y +b=0
3*(−2) −1*3+ b=0 => b= 9
l: 3x −y+9=0
| | −1 | |
c) wsp. kierunkowe a1= −4 to a2= |
| =14
|
| | a1 | |
l: y=
14*(x−x
M) + y
M
l: y=
14( x+6) +3
l: y=
14x +4
12
19 kwi 01:37