liczby naturalne
mix: wykaż ,że liczba naturalna postaci : n5−n jest podzielna przez 30
17 kwi 01:21
Aza:
n5−n= n( n4−1)= n( (n−1)(n+1)(n2+1) = n(n−1)(n+1)(n2−4+5)=
=n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2) +5]= n(n−1)(n+1)(n−2)(n+2) +5*n(n−1)(n+1)=
pierwdszy składnik: (n−2)(n−1)*n( n+1)(n+2) −−− pięć kolejnych liczb naturalnych
wśród nich jest
co najmniej jedna podzielna przez 2 i jedna podzielna przez 3 i jedna podzielna przez 5
więc iloczyn jest podzielny przez 30
drugi składnik: 5*(n−1)*n*(n+1) −−− trzy kolejne liczby naturalne
to iloczyn ich jest podzielny przez 6
to 5*6 −−−− podzielne przez 30
zatem cała suma jest podzielna przez 30
zatem liczba n5−n jest podzielna przez 30
c.n.u
17 kwi 23:53