x
natalia: do proste y=−x−2 napisz rownanie prostej
− rownoleglej
−prostopadlej przechodzacej przez punkt A(1,3)
16 kwi 22:29
Berta:
prosta równoległa np. y=−x
16 kwi 22:32
Godzio: równoległa a = −1
3 = −1 * 1 + b
b = ...
y = −x + b
prostopadła: a = 1
3 = 1 * 1 + b
b = ...
y = x + b
16 kwi 22:32
natalia: ale rownolegla nei przechodzi przez te punkty
16 kwi 22:38
Godzio: a no to równoległa ma postać:
y = −x + b
16 kwi 22:38
natalia-godzio pomóż: nie wydaje mis ei zeby to bylo poprwanie
16 kwi 22:41
Godzio: czemu ?
16 kwi 22:41
natalia-godzio pomóż: Godzio: równoległa a = −1 3 = −1 * 1 + b b = ... y = −x + b
bo chyab tutajw tej rownoleglej podstawiles te punkty
16 kwi 22:44
Godzio: powiedziałaś że A jest tylko w prostopadłem
prosta równoległa do y = −x − 2 ma taki sam wspolczynnik kierunkowy
czyli a = −1
y = −x + b => skoro nie wiemy ze przechodzi przez jakis punkt to b ∊R i dla kazdego b prosta
jest rownolegla
16 kwi 22:47
natalia-godzio pomóż: a masz mzoe w domu wademekum operon
16 kwi 22:53
Godzio: nie
16 kwi 22:54