niekumata: 9x 8
f (x)= -------- f(x)= ---------
3x - 1 2x + 5
1
f(x)= ------------
5x2 + 1
tu trzeba określić jakąś "dziedzinę funkcji" Ja nie umiem tego zrobić bo mnie nie było na
3 ostatnich lekcjach matmy. Proszę o pomoc (nie koniecznie rozwiazanie tego zadania)
7 gru 15:11
Mycha: jezeli chodzi o dziedzine to musisz glownie pamietac ze pod pierwiastkiem musza byc
liczby nieujemne, a w mianowniku nie moze byc 0. w wypadku tych funkcji musisz tylko
sprawdzic ten drugi warunek
pokaze Ci 1 a Ty zrob reszte

9x
f(x)=------
3x-1
3x-1≠0
x≠1/3
czyli nasza dziedzina: x∈R\{1/3}
7 gru 15:34
ana: 8
f(x)= ---------
4x + 5
4x + 5 ≠0
x≠5/4
czyli dziedzina x∈R\{5/4}

TAK
7 gru 20:15
ana: jakbym miała taki przykład to bym zrobiła dobrze?
7 gru 20:16
niekumata: ja chyba też bym tak zrobiła

Nie umiem tego
7 gru 20:16
Mycha: prawie

po przeniesieniu 5 na druga strone zmieniamy znak czyli mamy -5/4
7 gru 20:31
niekumata: aha to czekaj rozwiąże następne
7 gru 20:41
niekumata: 1
f(x)= ------------
5x2 + 1
i to bedzie: 5x2 + 1≠0
x≠....(jak jest z potęgą?)..........-1/52
7 gru 20:45
Mycha: 
tutaj masz
x
2≠-1/5
a zauwaz ze x
2 bedzie zawsze dodatnie czyli tutaj dziedzina jest cale R
7 gru 20:49
Matoł: aha to jest chyba łatwiejsze niz algebra

te zadania ma tera moja siorka w 1 technikum (a ja takie trudne z kwadratow wyrazen
algebraicznych w 2 gimn.:()
7 gru 21:05
niekumata: zaczynam cos z tego wiedziec
7 gru 21:15