Narysuj wykres i opisz własności
Basia: Narysuj wykres i opisz własności
f(x)=2x2+4x−6
16 kwi 21:58
matma: 1) oblicz miejsca zerowe
2 narysuj wykres ramionami do góry
3 okres Df ZwF w jakich przedziałch jest malejaca rosnąca i itd.
16 kwi 22:02
Basia: Ale jaka bedzię główna funkcja po przekształceniu, żeby można było wyznaczyć wektor
przesunięcia
16 kwi 22:04
bogumill2: zmieniasz do postaci kanonicznej
y=2(x+1)2−8
ze wzoru możemy odczytac że jest to wykres 2x2 przesunięty o wektory u[−1,−8]
rysujesz wykres 2x2 i przesuwasz o 1 jednostkę w lewo i o 8 jednostek w dół.
1.W(−1,−8)
2.ramiona są skierowane w górę
3.funkcja maleję (−∞,−1)
4 funkcja rośnie (−1 ,∞)
5.zbiór wartości <−1,∞)
6 prosta x=−1 jest osią symetrii
16 kwi 22:17
Basia: Dziękuję bardzo − teraz juz wszystko rozumiem.
16 kwi 22:26
Basia: A czy przypadku funkcji y=0,5x2+x postać kanoniczna będzie miała wzór y=(0,5x+1)2−1?
16 kwi 22:29
bogumill2: y=0,5(x+1)2−12
16 kwi 22:38
Basia: Dziękuję
16 kwi 22:43