niekumata: Błagam niech mi ktoś to wytłumaczy

Wykonaj mnożenie i przeprowadź redukcję
wyrazów podobnych
(2x - 4y)(2x + 4y) + (2x + 4y)
2 * (2x - 4y)
2 - (x - 3)(x + 7)
Mycha: wzory skroconego mnozenia ktore musisz znac:
(a-b)(a+b)=a
2-b
2
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(a-b)
2=a
-2ab+b
2
w innym wypadku mnozysz kazdy skladnik pierwszego nawiasu razy kazdy z drugiego
probujesz sama
pepe:
musiszto wyeażenie uporządkować czyliwymnożyć ,podnieść do kwadratu
i dopiero redukować

w pierwszych dwu nawiasachkorzystasz ze wzoru na
(a-b)(a+b) = a
2 - b
2
czyli (2x-4y)(2x+4y) = (2x)
2 - (4y)
2= 4x
2 - 16y
2
w drugich dwu nawiasach podobnie
[(2x+4y)(2x-4y)]
2= [4x
2 - 16y
2]
2 a tu wzór (a-b)
2 = a
2 -2ab +b
2
czyli
16x
4 -2*4*16*x
2*y
2 + 256y
4= 16x
4 - 128x
2y
2 +256y
4
w dwu ostatnich mnożysz każdy wyraz przez każdy
i zmieniasz znaki ,bo jest minus przed nawiasami ok?
czyli z ostatniego masz
-x
2 -7x +3x +21= -x
2 -4x +21
i teraz tylko zapisujeszte trzy obliczenia i dopiero możesz redukować
czyli
4x
2 -16y
2 +16x
4 -128x
2y
2 +256y
4 - x
2 - 4x +21=
16x
4 +256y
4 +3x
2-16y
2- 128x
2y
2 - 4x +21
dalej już nie możesz redukować ,bo nie ma juz wyrazów podobnych
jeżeli dobrze napisałaś ten przykład to to juz jest odp