dd
pannanikt: Dwaj strzelcy trafiają do tarczy z prawdopodobieństwem odpowiednio: 0,9 i 0,95. Strzelcy oddali
po jednym strzale. Prawdopodobieństwo tego, że strzelił do tarczy dokładnie jeden z nich
wynosi:
A. 0,015
B. 0,855
C. 0,140
D. 0,950
jak to policzyć?
16 kwi 21:31
mix:
oznacz dla 1 strzelca : T1 −−− trafienie N1 −− pudło
dla 2 strzelca: T2 −−− trafienie N2 −− pudło
P(T1)= 0,9 P(N1)= 1−0,9= 0,1
P(T2)= 0,95 P(N2)= 1−0,95=0,05
A −−− trafił dokładnie jeden strzelec
A= { ( T1, N2) ( N1, T2)}
zdarzenia są niezależne , zatem:
P(A) = 0,9*0,05+ 0,1*0,95 = 0,140
odp: C)
16 kwi 22:57