nierównośc proszę o sprawdzenie
bogusia: Rozwiąż nierówność −2x2+x+1≥0
16 kwi 21:24
16 kwi 21:27
bogusia:
16 kwi 21:27
Kejt: hmm.. mi wyszło inaczej.. pokaż jak liczyłaś..
16 kwi 21:28
bogusia: Δ= 12 −4*(−2)*1 = 3
16 kwi 21:33
Kejt: ok. jest dobrze.
16 kwi 21:34
16 kwi 21:35
rafii: Δ=9 √Δ=3
x1=1
x2=−12
16 kwi 21:36
bogusia: a czy całe zadanie jest dobrze
16 kwi 21:36
Kejt: tak, tak.
16 kwi 21:37
bogusia: dzięki
16 kwi 21:39
BARONESCO!: ze wzorów Viete'a
jeśl a + b + c = 0
to
x1= 1 a x2=c/a
18 kwi 18:33
BARONESCO!: I wtedy jest szybciej bo nie trzeba liczyć delty. Wykres paraboli leży nad osią x, a gałązki są
w dół.
18 kwi 18:34