Ciągi 3
agnieszka: Sprawdź, czy podane ciągi są geometryczne:
a) −4, 2,−2, 4
b) an= 3n
16 kwi 21:16
moi: a) q=a2/a1=a3/a2
2/−4=−2/2
−1/2=−1
q nie jest sobie równy wiec nie jest to ciąg geom
16 kwi 21:26
agnieszka: / to jest dzielenie?
16 kwi 21:28
agnieszka: napisz jak mam wygladac a
16 kwi 21:28
moi: an=a1*qn−1 wzór ogólny
q=a2/a1 to jest dzielenie
16 kwi 21:30
agnieszka: a).q= 2/(−4)= −2/2
i co dalej?
16 kwi 21:35
agnieszka: A b?
16 kwi 21:36
moi: a nad tym myśle twórczo

ale nie jestem pewna wiec nie podam
16 kwi 21:38
moi: bo q w obu przypadkach powinno wynosić tyle samo , a tu nie wynosi dlatego nie jest to
ciag geom to jest koniec zadania w przypadku a)
16 kwi 21:39
Godzio: b) jest bo iloraz to 3
a1 = 31 = 3
a2 = 32 = 9
a3 = 33 = 27
itd
16 kwi 21:40
Godzio: można też tak:
(3n)2 = 3n+1 * 3n−1
32n = 3n+1+n−1
32n = 32n
16 kwi 21:42
agnieszka: to b jest czy nie i czy rozwiazane to?
16 kwi 21:42
moi: a to sie nie powinno wykazać w ten sposób
3n+1/3n=3n+1−n=3 cost jest to ciag geometryczny
16 kwi 21:45
moi: an+1/an
16 kwi 21:46
agnieszka: to jakie ma byc dokładne rozwiązanie
16 kwi 21:49
moi: a
n+1/a
n=3
n+1/3
n=3
n+1−n=3 cost ciag geom
tak napisz
16 kwi 21:53