matematykaszkolna.pl
i-u: Nie było mnie ostatnio na lekcji i kompletnie nie wiem jak zabrać się za to zadanie: Podaj przykład wielomianu stopnia 10 który ma: a.) 1 pierwiastek potrójny 3 , 2-krotny "0", 1-krotny "π" i żadnych więcej b.) 6-krotny 8, 2-krotny 3 i żaden więcej c.) żadnego pierwiastka d.) 2 różne pierwiastki 4-krotne. Prosiłabym chociaż o sposób rozwiązywania takich zadań, nie koniecznie o jego rozwiązanie. Z góry dziękuje.
7 gru 15:03
Mycha: x2(x-3)3(x-π)(x2+x+5)(x2+x+1) sprobuj na podstawie tego zrobic reszte. chodzi o to ze jezeli masz miec jakis pierwiastek x1 to aby on byl pierwiastkiem wielomianu musisz miec skladnik (x-x1), bo wtedy x1 zeruje wielomian. jezeli chodzi o krotnosc pierwiastka, to chodzi ile takich nawiasow masz np x1 ma byc 3-krotny czyli (x-x1)(x-x1)(x-x1)=(x-x1)3. te dwa ostatnie nawiasy wziely mi sie stad, ze wielomian ma byc 10 stopnia. wiec musialam dodac jakies, obojetnie jakie, ktore nie maja miejsc zerowych
7 gru 15:44
i-u: to drugie byłoby (x-8)6(x-3)2x(x2+x+1) ?
7 gru 16:11
Mycha: bez tego x, bo w tym momencie masz miejsce zerowe jeszcze 0 poza tym wielomian jest juz 11 stopnia a nie 10
7 gru 20:34