Ciąg
agnieszka: Zapisz ogólny wzór i oblicz osiemnasty wyraz ciągu arytmetycznego, jeżeli a1=5 i r = 4
16 kwi 20:30
moi: an=5+(n−1)*4 an=4n+4 a18=5+(18−1)*4 a18=73
16 kwi 20:38
agnieszka: to rozwiazanie?
16 kwi 20:46
agnieszka: który to wzór ogolny
16 kwi 20:51
moi: an=4n+4 to wzór ogólny
16 kwi 20:56
moi: an=a1+(n−1)*r jak coś to pod to sie podstawia
16 kwi 20:57
agnieszka: a skad r

?
16 kwi 21:01
moi: r=4 w zadaniu
a2=a1+r
czyli że r=a2−a1
16 kwi 21:04
moi: (a1,a2,a3) jeśli tworza ciąg arytmetyczny to
2a2=a1+a2 to jest pomocny wzór też

na przyszłość
16 kwi 21:07
agnieszka: A a2 ile wynosi
16 kwi 21:07
Kejt: podstaw do wzoru..tego wyżej.. an=4n+4
16 kwi 21:11
moi: czekaj pomyliłam sie już ci wszystko pisze
16 kwi 21:12
moi: an=4n+1
a2=4*2+1=9
a18=73
16 kwi 21:13
agnieszka: wiec to juz wynik?
16 kwi 21:14
moi: tak
16 kwi 21:16
moi: coś ci wytłumaczyć , czy rozumiesz ja to powstało?
16 kwi 21:18
agnieszka: juz wiem dzieki a mozesz z innymi pomóc
16 kwi 21:21
agnieszka: Oblicz sumę 21 początkowych wyrazów ciągu an= 2n +1
16 kwi 21:25
moi: Sn=(a1+an)*n/2
a1=3 a21=43
S21=(3+43)*21/2=483
16 kwi 22:07