Ciągi
agnieszka: Sprawdź, czy podane ciągi są arytmetyczne:
a) an= − n+2
b) −5, −2, 0, 2, 5.
16 kwi 20:08
moi: a) an+1=−(n+1)+2=−n−1+2=−n+1
an+1−an=−n+1−(−n+2)=−n+1+n−2=−1 cost jest to ciąg artym (malejący)
b)r=a2−a1
r=−2−(−5)=3
r=a3−a2
r=0+2=2
to nie jest ciag artym bo różnice sie sobie nie równają
16 kwi 20:54
agnieszka: Sprawdź, czy podane ciągi są geometryczne:
a) −4, 2,−2, 4
b) an= 3n .
16 kwi 21:00
moi: a) q=a2/a1=a3/a2
2/−4=−2/2
nie równa się sobie czyli nie jest to ciąg geom
16 kwi 21:23
agnieszka: A b
16 kwi 21:40
agnieszka: a punkt B
16 kwi 21:43
moi: b) r=a2−a1=a3−a2
−2−(−5)=0+2
3=2
sprzeczne nie jest to ciag arytm
16 kwi 21:57