Liczby
d.rws: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
Robię to tak: n
3 + (n+1)
3 + (n+2)
3
z czego wychodzi: 3 (n
3 + 3n
2 + 5n + 3)
nie wiem co mam dalej z tym zrobić

Proszę o pomoc.
16 kwi 19:51
Godzio: proponuje zapisać to tak:
(n−1)3 + n3 + (n+1)3 = n3 − 3n2 + 3n − 1 + n3 + n3 + 3n2 + 3n + 1 =
3n3 + 6n = 9n3 − 6n3 + 6n = 9n3 − 6n(n2 − 1) = 9n3 − 6(n−1)*n*(n+1) =
9n3 − 2 * 3(n−1)*n*(n+1)
(n−1)n(n+1) − to wyrażenie jest podzielne przez 3 i przez 2 skoro przez 3 to
3(n−1)*n*(n+1) − jest podzielne przez 9
16 kwi 20:21
AS: Nawiązując do wersji podanej przez autora,można wykorzystać indukcję matematyczną.
Trzeba po prostu wykazać,że n3 + 3n2 + 5n + 3 jest podzielne przez 3.
n = 1 13 + 3*12 + 5*1 + 3 = 12 = 3*4 jest podzielne przez 3
n = k k3 + 3*k2 + 5*k + 3 zakładam,że jest podzielne przez 3
n = k + 1 (k + 1)3 + 3*(k + 1)2 + 5*(k + 1) + 3 = ... =
k3 + 6*k2 + 14*k + 12 =
(k3 + 3*k2 + 5*k + 3) + (3*k2 + 9*k + 9)
Pierwszy nawias jest podzielny przez 3 z załoźenia dla n = k
Drugi nawias jest podzielny przez 3 bo każdy wyraz wielomianu jest podzielny przez 3
a więc teza jest udowodniona,gdyż jest podzielna przez 3*3 czyli 9.
17 kwi 10:32