Równanie prostej
agnieszka: Znajdź równanie prostej:
a) przechodzącej przez punkty A=(−1,4) i B=(3,−8)
b) równoległej do prostej 9x−3y+6=0 i przechodzącej przez punkt P=(−2,3)
c) prostopadłej do prostej y=2−4x i przechodzącej przez punkt M=(−6,3)
16 kwi 19:51
Magda: a) kusisz jedynie podstawić współrzędne punktów do ogólnego wzoru na prostą (y=ax+b) i stworzyć
układ równań(pierwsza współrzędna pkt, to x, a druga to y):
{ 4=a*(−1)+b
{8=a*3+b
Obliczasz a i b i podstawiasz do wzoru. Powinno wyjść a=−3 i b=1, więc wzór będzie wyglądał
tak: y=−3a+1
b)żeby proste były do siebie równoległe to musza mieć takie samo a, ale najpierw przekształć
sobie wzór
9x−3y+6=0
9x+6=3y //:3
3x+2=y
widzimy że a=3
więc brakuje nam jeszcze b
podstawiamy do wzoru ogolnego a oraz współżędne pkt. i wyliczamy b:
y=ax+b
3=3*(−2)+b
3=−6+b
9=b
y=3x+9
c) żeby proste były do siebie prostopadłe to ich współczynniki kierunkowe po przemnożeniu przez
siebie muszą dać −1, więc :
a1*a2=1
wiemy że a1=−4
−4*a2=−1 /:(−4)
a2=1/4
mamy już a więc trzeba jeszcze tylko tak jak w podpunkcie b wyliczyć b:
y=1/4x+b
3=1/4*(−6)+b
3=(−3/2)+b
3=(−1 1/2)+b
4 1/2=b
więc wzór szukanej prostej to: y=1/4x+4 1/2
16 kwi 23:41