rownanie
WujekPa: Rozwiąż równanie m |x + 2| = 4m + 1 w zależności od parametru m.
16 kwi 19:46
Anka: Rozwiązujemy równanie w dwóch przypadkach gdy moduł jest większy od zera i mniejszy od zera:
|x + 2|>0
x> −2
m (x + 2) = 4m + 1
mx + 2m = 4m +1
mx = 2m +1
x= (2m+1)/m
na podstawie x>−2 rozwiązujmy nierówność:
(2m+1)/m > −2
2m + 1 > −2m
1 > −4m
−1/4 > m
|x + 2| < 0
−x − 2 < 0
−2 < x
m (−x − 2) = 4m + 1
−mx − 2m = 4m +1
−mx = 6m +1
x= −(6m+1)/m
na podstawie x<−2 rozwiązujmy nierówność:
−(6m+1)/m > −2
−6m −1> −2m
−1>4m
−1/4 > m
gdy x= −2
0 = 4m + 1
−1/4 = m
16 kwi 20:07