Zadanie z gimnazjum 2
JestemZGimnazjum: Mam problem z zadaniem:
Długości krawędzi prostopadłościanu mają się do siebie jak 1:2:5. Pole powierzchni całkowitej
tego prostopadłościany wynosi 8704 cm2. Oblicz objętość tego prostopadłościanu. Czy, gdyby
zbudować zbiornik w kształcie tego prostopadłościanu to można by zmieścić w nim 50 litrów
wody? Odpowiedź uzasadnij.
16 kwi 19:46
Kejt:
x, 2x − krawędzie podstawy
5x − wysokość
Pp=2ab+2ac+2bc
2*2x*x+2*5x*x+2*5x*2x=8704
4x2+10x2+20x2=8704
34x2=8704
x2=256
x=16
V=32*16*80=40960cm3
40960cm3=40,96dm3=40,96l
40,96l<50l
chyba dobrze..
16 kwi 20:53
Kejt: jakby się tak zastanowić to niepotrzebne były oznaczenia.. no cóż..
16 kwi 20:59
JestemZGimnazjum: Wielkie dzięki
16 kwi 22:29