fizyka
Agata- Fizyka: 1. Grupa zmotoryzowanych turystów zwiedza różne ciekawe miejsca w Polsce. Turyści dysponują
osobowymi samochodami mogącymi jechać średnią szybkością 80 km/h oraz samochodami kepmingowymi
jadącymi 60 km/h. Oblicz o ile wcześniej musi wyjechać z Krakowa do Łodźi grupa samochodów
kempingowych aby obie grupy dojechały do Łodzi jednocześnie. odległość z krakowa do Łodzi 250
km
16 kwi 19:01
Agata- Fizyka: 4. Zasada działania drukarek atramentowych polega na wyrzucaniu malutkiej kropelki atramentu na
papier. Efekt ten osiąga się elektryzując kropelkę. Oblicz jakie jest natężenie pola
magnetycznego które powoduje, że kropelka atramentu o ładunku 3 * 10 −13 C ZOSTANIE
DOCIŚNIĘTA DO papieru siłą 2 * 10 −7 N
16 kwi 19:02
Agata- Fizyka: 7. Do szklanki zawierającej 50g lodu o temperaturze −10 stopni Celcjusza wlano wodę o
temperaturze 40 stopni Celcjusza. Oblicz ile wlano wody jeżeli końcowa temperatura wody w
szklance wynosiła 10 stopni Celcjusza
16 kwi 19:02
Agata- Fizyka: umie ktoś może takie skomplikowane zadania?
16 kwi 20:40
Tomek.Noah: 1)
Jezeli przyjmiemy ze nie dziala zadna sila to v=const.
dla sam normalengo.
dla sam campingowego.
i teraz aby obliczyc o ile wczesniej maja wyjechac:
| | 250 | | 250 | | 250(80−60) | | 25*20 | | 50 | |
Δt=t2−t1= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| [h] |
| | 60 | | 80 | | 60*80 | | 60*8 | | 48 | |
| 50 | | 500 | |
| *60= |
| =62,5[min] o tyle wczesniej powinni wyjechac... |
| 48 | | 8 | |
17 kwi 10:58
Agata- Fizyka: dziękuje
17 kwi 13:50
Agata- Fizyka: czy to 4 lub 7 zadanie ktoś umie rozwiązać

17 kwi 13:51
całka potrójna dziewiątego sto: zadanie 4 Jeżeli na pewno chodzi Ci o natężenie pola magnetycznego ja rozwiązałbym to tak:
| | F | |
Pierwsze korzystasz z zależności że natężenie pola elektrycznego E= |
| następnie |
| | q | |
| | E | |
skorzystać ze wzoru że indukcja magnetyczna B= |
| gdzie c to prędkość światła w próżni |
| | c | |
| | F | |
(ok. 3*108 m/s) czyli podstawiając B= |
| a natężenie pola magnetycznego H jest równe |
| | q*c | |
H=μ
0*B gdzieμ
0 to przenikalność magnetyczna próżni(dokładnej wartości nie pamiętam wpisz w
| | F*μ0 | |
googlach albo wikipedii.) czyli ostatecznie natężenie pola magnetycznego H= |
| |
| | q*c | |
wszystko masz dane podstawiasz pod wzór i gotowe
17 kwi 14:09
Agata- Fizyka: trochę to zadanie 4 skomplikowane
18 kwi 10:54
Agata- Fizyka: może mi ktoś to 4 zadanie wytłumaczyć
18 kwi 11:29
Agata- Fizyka: Czy to ma być tak?:
| | 2 * 10 −7N *4 * 10 −7 H/m | |
H = |
| |
| | 3 * 10 −13C * 3 * 108 m/s | |
18 kwi 12:02
Agata- Fizyka:
18 kwi 12:40
Agata- Fizyka:
18 kwi 13:23
18 kwi 15:21
Tomek-Noah- czy możesz pomóc?:
18 kwi 19:52