| sinx | ||
tgx= | ||
| cosx |
| sinx | cosx | 5 | |||
+ | = | ||||
| cosx | sinx | sinx |
| sin2x+cos2x | 5 | ||
= | |||
| cosx*sinx | sinx |
| 1 | |
*sinx=5 | |
| cosx*sinx* |
| 1 | |
=5 | |
| cosx |
| 1 | ||
cosx= | ||
| 5 |
cos to przyprostokątna do przeciwp.
czyli przeciwpr to 5 a jedna przypr. to 1
trzeci bok ma zatem długość √24=2√6
| 2√6 | ||
sin= | ||
| 5 |
| 2√6 | ||
tgx= | ||
| 1 |
| 1 | √6 | |||
ctgx= | = | |||
| 2√6 | 12 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| 1 | cosα | ||
= | |||
| tgα | sinα |
| sinα | cosα | 5 | ||||
+ | = | |||||
| cosα | sinα | sinα |
| sin2α+cos2α | 5 | ||
= | |||
| cosα*sinα | sinα |
| √24 | 2√6 | |||
cosα= 15 to; sinα= √1−125= | = | |||
| √25 | 5 |
| sinα | ||
tgα= | =...... dokończ.. | |
| cosα |