Maksymalny przychód
xyz: Hurtownik sprzedaje obuwie po 80 złotych za parę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 50 par
butów. Jeśli zamówienie jest nie mniejsze niż 50 par, ale nie większe niż 600 par obuwia, to
wówczas cena jednej pary obuwia spada o 10 groszy pomnożone przez liczbę zamówionych par. Jaka
wielkość zamówienia maksymalizuje przychód hurtownika? Ile wyniesie ten maksymalny przychód?
Proszę o wskazówki.
16 kwi 18:54
mix:
d(z) −−− dochód od liczby zamówionych par
dla z€(0,50) to d(z) = 80*z
dla z€ <50, 600> to d(z)= z(80−0,1z)
zatem d(z) = −0,1z
2 +80z −−−− ta funkcja osiąga maximum
| | −b | | −80 | |
dla; zmax= |
| = |
| = 400 par
|
| | 2a | | −0,2 | |
max. dochód: d(400)= −01*160 000 +80*400 = −16 000 +32 000 = 16 000 zł
16 kwi 19:12