Joanna: Dane sa wielomiany:W(x)=-3x³+2x²+5x-1

(x)=2x²+3x ;G(x)=x-2x³+4x²-7;Wykonaj
zadania:W(x)+P(x);3P(x)-2W(x);G(x).P(x)
7 gru 14:08
yoco: No proste

1/ wpisz za W(x) + za P(x) i zredukuj wyrazy podobne ok?
2/ pomnóż P(x) przez 3 i W(x) przez - 2 i zredukuj
3/ pomnóz każdy wyraz G(x) przez kazdy wyraz P(x)
i nasteonie znowu redukcja i tyle

dasz radę

napisz co Ci wyszło to Ci sprawdzę OK?
7 gru 15:58
Joanna: niestety nie dam rady ja juz nic nie pamietam.A sa to zadania zaliczajace pulrocze.Prawde
mowiac mialam je juz oddac w tamtym tygodniu.
8 gru 20:22
Giga:
Bardzo niewyrażne te potęgi ale moze odczytam

Oj Joanno moja imienniczko

1/
-3x
3 +2x
2 +5x -1 +2x
2+3x = -3x
3 +4x
2 +8x -1 to tyle
2/
3(2x
2 +3x) - 2( -3x
3 +2x
2 +5x -1)= 6x
2 +9x+6x
3 -4x
2 -10x+2=
= 6x
3 +2x
2- x+2
3/ (x -2x
3 +4x
2 -7)(2x
2 +3x) =
= 2x
3 +3x
2 -4x
5 -6x
4 +8x
4 +21x
3 -14x
2 -21x=
=-4x
5 +2x
4 +14x
3 -11x
2 -21x
PS; nie biore odpowiedziałności czy dobrze napisałas te wielomiany OK

powodzenia
Dzisiaj to chyba też Tobie rozwiazałam równanka

tak

napisz mi


8 gru 22:50