Obwód trapezu równoramiennego
Calineczka.:
Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu wynosi 200 cm oblicz długość boków tego
trapezu wiedząc że stosunek długości jego podstaw wynosi 1:4.
16 kwi 18:28
mix:

(*) : Ob=a+b+2k= 200
z warunku opisania trapezu na okręgu mamy:
(**) : a+b= k+k= 2k i
ba=
14 => a= 4b
zatem:
z (*) : 2k+2k= 200 => k= 50
to: z (**) : 4b+b+2*50 = 200
5b= 200−100
5b= 100 => b= 20 to ; a = 4*20 = 80
odp: a= 80 cm, b= 20 cm , k= 50 cm
16 kwi 18:46
Jack:

1)2b+2a+2z=200
a+b+z=100
4a=a+2z
2z=3a
z=
3a2
3) 2b=2a+2z (wł. czworokąta opisanego na okręgu)
b=a+z
z 1) mamy: a+b=100−z
z 2) z=
3a2
zatem a+b=100−
3a2
5a2+b=100
oraz a+b+z=100
b=a+z
zatem
2b=100 ⇒
b=50
Stąd:
5a2+b=100 i b=50 ⇒
5a2=50 ⇒
a=20
z=b−a=30
Więc podstawa dolna 2z+a=60+20=80.
16 kwi 18:50
Jack: "z" było jednak niepotrzebne
16 kwi 18:52
mix:
16 kwi 18:56
Calineczka.: Dziękuje bardzo za pomoc
16 kwi 19:17