sprawdz czy logarytm
tomek: Nie mogę sobie poradzić z takim zadaniem

Jak by ktos mogł wytłumaczyc
log
2354=2log
1133*log
23 43−log
1,56
23 1
13 23 43
Ułamki w log u góry żeby było przejrzyściej
16 kwi 18:03
Jack:
Skorzystaj ze tego:
| | log2/3 3 | |
log4/3 3 = |
|
|
| | log2/3 4/3 | |
log
1,5 6 = −log
2/3 6
16 kwi 18:34
tomek: a na jakiej podstawie ?

jakie wzory zastosowales?
16 kwi 19:08
tomek: juz wiem

a co bedzie z tą 2 przd log?
16 kwi 19:13
tomek: jak dziele 2 logarytmy o tych samych podstawach jak wyzej to jak postepuje?
16 kwi 19:38
tomek: w sensie ze wiem ze to moze byc odejmowanie

moglby ktos mi wytłumaczyc jak takie zadanie
zrobic krok po kroku
16 kwi 19:40
mix:
log
1,56= log
3/26 = −log
2/36
zatem: przenosimy ten log na prawą stronę:
P=log
2/354 −log
2/36 = log
2/3546= log
2/39
po lewej zostaje:
| | 1 | |
L= log4/332* log2/343 = log4/39* |
| =
|
| | log4/323 | |
| | log4/39 | |
= |
| = log2/39
|
| | log4/323 | |
L=P
16 kwi 20:04