wysokość ostrosłupa
atex: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego ma dł. 8. Kąt między wysokością ostrosłupa a jego
ścianą boczną ma miarę 30o. oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa.
16 kwi 17:45
JestemZGimnazjum: Jaki to jest ostrosłup ? Czworokątny prawidłowy czy jaki ?
16 kwi 17:52
atex: trójkątny
16 kwi 18:34
JestemZGimnazjum:

h=
8√32
h= 4
√3
x =
13h
13h=
13 * 4
√3
x =
43√3
y= 2x bo to jest trójkąt z połowy trójkąta równobocznego.
y= 2 *
43√3
y=
83√3
P
podstawy =
82 * √34
P
podstawy =
64 * √34
P
podstawy = 16
√3
P
boczne = 3 *
ah2
P
boczne = 3 *
8 * h2
P
boczne = 3 * 4 * h
P
boczne = 12 *
8√33
P
boczne = 4 * 8
√3
P
boczne = 32
√3
P
całkowite = 32
√3 +16
√3
P
całkowite = 48
√3
16 kwi 19:24