bryły
Carrolinexd:

UWAGA! Zadanie wyłącznie dla prawdziwych matematyków

Ze styropianu o grubości 15 cm wycięto literę L. Ile waży ta litera, jeżeli gęstość styropianu
wynosi 0,02 g/cm
3?
16 kwi 16:50
mix:
Nie podałaś wszystkich wymiarów !
16 kwi 17:45
Karol: Brakuje jednego wymiaru, chyba że za niego mamy przyjąć grubość (w treści zadania) w co wątpię.
16 kwi 17:50
Carrolinexd: To są wszystkie wymiary jakie miały być w tym zadaniu... Na początku też myślałam, że brakuje
danych, ale nauczycielka powiedziała, że wszystkie dane mają takie być

No i się poddałam
nie wiem jak to rozwiązać.
16 kwi 21:28
Kejt: wygląda na to, że jednak trzeba przyjąć to jako grubość..
16 kwi 21:36
Carrolinexd: nom, a mógłbyś rozpisać to zadanie tak mniej więcej jak mam go rowiązać?
16 kwi 21:43
Kejt: po pierwsze mogłabyś..
po drugie: podziel to sobie na dwa prostopadłościany.
16 kwi 21:45
Carrolinexd: a no tak Kasia

Przepraszam, ale nie kontaktuje już trochę po całym dniu

Nom rozumię i
obliczyć objętość każdego z nich?
16 kwi 21:48
Kejt: mhm, potem je dodać i pomnożyć razy gęstość.
16 kwi 21:52
Carrolinexd: ok to zabieram się do roboty
16 kwi 21:53
Kejt: podaj wynik potem. zobaczymy czy dobrze..
16 kwi 21:55
Carrolinexd: V1=a*b*c
V1=40*15*10
V1=6000cm3
V2=15*10*15
V2=2250cm3
V1+V2
6000cm3+2250cm3=8250cm3=8,25dm3
8,25dm3:0,02=412,5 g
dobrze?
16 kwi 22:02
Kejt: 1) złe jednostki masz. i tu i tu muszą być takie same, żeby się skróciły.
2) zapomniałaś o jednym fragmencie.
16 kwi 22:04
Carrolinexd: kurcze

to mają być wszędzie cm? O jakim fragmencie?
16 kwi 22:06
Kejt:
o tym małym sześcianie w środku o wymiarach 15x15x15
tak, wszędzie.
16 kwi 22:07
Carrolinexd: V3=15*15*15=3375cm3
I co teraz? Mam to do tamtych figur dodać czy inaczej?
16 kwi 22:10
Kejt: tak, dodaj.
16 kwi 22:11
Carrolinexd: dodałam wyszło 11625 cm3 co dalej?
16 kwi 22:13
Kejt: chwila.. bo jest znów rozbieżność w wynikach..
16 kwi 22:15
Carrolinexd: ok
16 kwi 22:16
Kejt: dobra. wiem. źle pomnożyłaś. przy V1 powinno być 40*15*15 i wtedy całkowita objętość wynosi
11250cm3
16 kwi 22:17
Carrolinexd: jestes pewna?
9000+2250+3375=14625cm3
16 kwi 22:20
Kejt: tak. jestem pewna. ale wtedy już nie dodajesz tego sześcianu..
16 kwi 22:20
Carrolinexd: aa to chyba ze... a dalej co mam zrobic?
16 kwi 22:22
Kejt: pomnożyć przez gęstość.
16 kwi 22:22
Carrolinexd: wyszło 225 g
To w takim razie czemu liczyłam objętość sześcianu?
16 kwi 22:25
Kejt: bo źle policzyłaś wcześniej. powinno być:
1)10*15*15=2250 15*15*40=9000 2250+9000=11250
albo
2)25*15*15=5625 15*15*15=3375 15*15*10=2250 5625+3375+2250=
16 kwi 22:28
Kejt: 11250*
16 kwi 22:28
Carrolinexd: ahaa to już wiem :0 dzieki za pomoc

mam jeszcze kilka zadań o bryłach, ale dziś już nie mam
na nie siły... możliwe, że jutro dodam na forum, pzdr
16 kwi 22:31