Równania logarytmiczne ze zmienną
Aga: Równania logarytmiczne ze zmienną

pomocy

log
20,25 x
2 + log
0,25 x − 3 = 0
16 kwi 16:23
całka potrójna dziewiątego sto: nie rozumiem co rozumiesz pisząc " ze zmienną", ponieważ ze zmienną to jest każde równanie

ale jeżeli dobrze myślę to powinnaś to zrobić tak: pierwsze zakładasz, że x>0
log
0,25x
2=2log
0,25x czyli za log
0,25x podstawiasz t i otrzymujesz równanie
2*t
2+t−3=0 dalej mam nadzieję że sobie poradzisz pozdrawiam.
16 kwi 16:33
Aga: właśnie tak to rozwiązuje po raz enty

i nie wychodzi
16 kwi 16:49
Godzio:
log20,25x2 = log0,25x2 * log0,25x2 = 2log0,25x * 2log0,25x = 4log20,25x
4t2 + t − 3 = 0
16 kwi 17:00
całka potrójna dziewiątego sto: Δ=1−4*2*(−3)=1+24= 25 √Δ=5 t1=(−1−5)/2=−3 t2=(−1+5)/2=2 czyli log0,25x=−3 lub
log0,25x=2 x1=(0,25)−3 x2=(0,25)2
16 kwi 17:00
całka potrójna dziewiątego sto: a no tak
16 kwi 17:01
Aga: dzięki wielkie

wszystko wyszło elegancko

pozdrowienia
16 kwi 17:17