prosze o pomoc
ania: Ania,przgotowując sie do egzaminu, musi przeczytać książkę liczaca 614 stron. zaplanowała ze
przez pierwsze 5 dni bedzie czytac po 14 stron dziennie, a szostego dnia przeczyta o 2 strony
wiecej niz piatego i kazdego nastepnego dnia przeczyta o 2 strony wiecej niz poprzedniego,w
ciagu ilu dniu przeczyta cala kaiazke
16 kwi 15:53
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: mamy do czynienia z ciągiem arytmetycznym.
a1= po 5 dniach =5*14=70
r=2
a2= a1+r liczymy wyraz ogólny an
a3 = a2+r
a następnie korzystamy z wzoru na sume ciągu arytmetycznego s = 614 i s=a1+an2*n
16 kwi 19:47