piąty wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 4. jaka powinna byc roznica tego cia
wojtek: piąty wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 4. jaka powinna byc roznica tego ciagu, albu suma
kwadratow drugiego i szostego wyrazu byla najmniejsza?
16 kwi 15:39
mix:
a
5= a
1+4r= 4 => a
1=4−4r
a
2= a
1+r , a
6= a
1+5r
f(r)= ( 4−4r+r)
2 + ( 4−4r+5r)
2
f(r) = 16−24r+9r
2 + 16 +8r+r
2 = 10r
2 −16r+32 −−− f. kwadratowa, osiaga minimum
| | −b | | 16 | | 4 | |
dla : rmin= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 20 | | 5 | |
16 kwi 17:54