wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji F(x)=3sin^2x-6sinx+1
jola: wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji F(x)=3sin
2x−6sinx+1
prosze o pomoc
PW: Ale wiesz, Maryyy, że Godzio
tylko naprowadzał pytającą na sposób rozwiązania?
Jeżeli F(−1)=10 i F(1)=−2 to wcale nie znaczy, że 10 i −2 są ekstremami funkcji F.
Z łatwością można narysować taką funkcję F, która na krańcach przedziału <−1.1> ma wartości 10
| | 1 | |
i −2, a np. F( |
| )=20. Trzeba jeszcze o tej funkcji F coś powiedzieć, żeby można było mieć |
| | 2 | |
pewność, czy ekstremum nie ma gdzieś wewnątrz przedziału. Patrząc na wzór
F(t)=3t
2−6t+1
nie możemy tego wiedzieć bez obliczeń, spróbuj to uzasadnić.