Joanna: (x-1)"=2(x-1)(x-3);3x"+2<x

3x-5)"-36=0;x"-10x+21=0;-x"+4x+21=0;x"+5>0;4-49x"<0

x-2)(x+3)<(x-2)(2x+5)
7 gru 13:45
Sallariman: cierpliwosci siostra.
7 gru 15:25
Joanna: nie mam cierpliwosci jezeli ch.odzi o szkole ty wiesz ze czas mnie goni
8 gru 20:37
Giga:
" co to oznacza
8 gru 20:41
Giga:
napisz x przycisnij shifta i 6 puśc shifta i wybij 2 i masz x2
8 gru 20:43
Łuki_2121:
przyjmujemu ze (x-1)= t
t"=2t(t-2)
t"=2t"-4
t"=4
t=2 lub t=-2
podstawiając:
x-1=2 czyli x = 1 lub x-1=-2 czyli x=-1
mamy dwa rozw. x=1 lub x=-1
kolejne na tej samej zasadzie
8 gru 20:44
Giga: 1/
x2 -2x +1 = 2x2 -8x+6
-x2 +6x -5=0 Δ=36 - 20 = 16 √Δ=4
x1= 1 x2=5
8 gru 20:47
8 gru 20:50
Łuki_2121: jak udziwniam? wg mnie to prostsze bo bez delty
8 gru 20:56
Giga: I co Ci wyszło z pierwszego

8 gru 20:57
8 gru 21:05
Giga:
Nie płacz

pomogę Ci

tylko mi tu taki się wcina

i jeszcze źle policzył
pierwsze juz masz
2/3x
2 -x +2<0 Δ= 1 -24= -23 nie ma miejsc zerowych
ramiona paraboli dogóry czyli nie moze miec wartości ujemnych
czyli nierówność sprzeczna
3) (3x-5)
2 = 36 rozbijamy na
3x-5 = 6 lub 3x -5 = - 6
3x = 11 lub 3x = - 1
x = 11/3 lub x = -1/3
4) x
2 -10x +21=0 Δ= 100- 84 = 16
√Δ= 4
x
1 = 7 x
2 = 3
5) - x
2+4x +21=0 Δ=16+84 = 100
√Δ = 10
x
1 = 3 x
2 = 7
6) x
2 +5 >0 dla kazdego x E R
7) 4- 49x
2 <0
(2-7x)(2+7x)<0 -7x= -2 lub 7x = -2
x E(-2/7, 2/7) to x
1 = 2/7 x
2 = - 2/7
8) x
2 +x -6 < 4x
2 +5x -4x -10
-3x
2 +4<0
3x
2 -4 >0 x
1 = 2
√3 /3 x
2 = - 2
√3 /3
czyli xE (-∞,- 2
√3/3) U( 2
√3/ 3,∞)
podejrzewam że masz to oddać na jakąś pracę kontrolną
do szkoły dla dorosłych czy tak

No to juz po płaczu

8 gru 21:47
Giga: Joanno

pierwsze zad masz nieco wyżej ok
8 gru 22:52
Joanna: ja wan wszystkim bardzo dziekuje.zamelduje sie niedlugo.
10 gru 20:39
Giga: OK

już myślałam,że na darmo Ci liczyłam


Powodzenia

!
10 gru 21:00
Joanna: Giga bardo Ci dziekuje za pomoc.Co ja bym bez Ciebie zrobila


!Joanna
12 gru 18:04
gaga Giga: OK

! cieszę się ,że ci pomogłam
12 gru 18:05