Równania logarytmiczne z wprowadzeniem zmiennej
Aga: Równania logarytmiczne z wprowadzeniem zmiennej

prosze pomóżcie

a) log
23 x + 2log
3 x −3 = 0
b) log
2 0,25 x
2 + log
0,25 x− 3 = 0
c) 2log
24 (x − 2) − log
4 (x − 2)
7 + 6 = 0
| | 3 | | 5 | |
e) |
| + |
| = 4 |
| | 2 − log6 x | | 2 + log6 x | |
16 kwi 14:12
angel: to pod log3 x podstawiasz np t
16 kwi 14:35
angel: a) t2 + 2t −3=0 i dalej obliczasz
16 kwi 14:35
angel: czyli:
Δ= 4+12=16
√Δ=4
16 kwi 14:37
16 kwi 14:38
angel: i pozniej ze 1) log3 x= −3 i obliczas x czyli 33 (przy 3 potedze powinno byc minus) =x
16 kwi 14:42
16 kwi 14:42
angel: i log3 x=1 czyli 31=x
16 kwi 14:43
Aga: dziękuję ślicznie

a w tym drugim przykładzie jak bedzie wyglądało równanie po wprowadzeniu zmiennej t?
16 kwi 14:55