narysuj wykres.prostokat o obw.20cm i jak najwiekszym polu.
Zocha: narysuj wykres, prostokata o obw. 20cm i jak najwiekszym polu.
16 kwi 14:00
Kejt: kwadrat o boku 5.
16 kwi 16:42
Zocha: codziło mi o parabolę na osi
16 kwi 17:07
mix:

P(a) = −a
2+10a ...parabola ramionami do dołu , miejsca zerowe : a
1=0 v a
2= 10
a
w=a
max= 5
P(5)= −25+50= 25
W( 5, 25) −−− wierzchołek paraboli
16 kwi 17:37
Zocha: jestem z tego kompletna noga,jak obliczyłeś P(5)=−25+50=25 z czego to się wzieło
16 kwi 17:55
mix:

podstawiasz za a= 5 do P(a)= −a
2+10a
P(5)= −(5
2)+10*5= −25+50 = 25
16 kwi 17:57
Zocha: jesteś wielki dzięki
16 kwi 18:22