Prawdopodobieństwo
atex: Czterokrotnie rzucamy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej 3 razy wypadła
liczba oczek nie większa od 2.
16 kwi 13:49
angel: czyli sa wszystkie te gdzie wypadla 3 lub 4 razy?
16 kwi 14:48
angel: | | 2 | |
jesli tylko z 3 razy wypadla t bedzie 4* |
| |
| | 81 | |
16 kwi 14:52
Nikka: co najmniej 3 czyli 3 lub 4 razy
16 kwi 14:53
16 kwi 14:53
angel: czyli do tego musisz dodac
16 kwi 14:53
angel: | 1 | | 9 | | 1 | |
| czyli bedzie to |
| czyli |
| |
| 81 | | 81 | | 9 | |
16 kwi 14:54
Nikka: a czemu 81?
16 kwi 14:59
atex: właśnie i jak to zapisać w sposób matematyczny
16 kwi 15:01
Jack: mysle że ze schematu Bernoulliego można policzyć...
16 kwi 15:01
16 kwi 15:07
Nikka: jak ? n=4, ale k − może być już równe 3 lub 4, co z p (rozumiem, że tu bierzemy pod uwagę 1 i
2)
16 kwi 15:08
Jack: wydaje mi się, że są dwie możliwości ze liczba oczek nie większa od 2 ("1" lub "2"). Czyli
p=
26=
13.
Skoro ma być co najmniej 3, to znaczy, że 3 lub 4 (jak napisałaś wyżej).
Więc najpierw biorę k=3, a potem k=4 i dodaję. Za każdym razem prawodpobieńśtwo sukcesu to
p=
13, więc porażki
23.
| | | |
W tym ostatnim ...+ | 134* 23.  |
| | |
16 kwi 15:34
Łukasz: a w tym ostatnim to ma być tak
16 kwi 20:48
16 kwi 23:05
Jack: oo słusznie! Dziękuję w imieniu atexa (i swoim)!
16 kwi 23:36