Poo.: Struś wbiegł do tunelu długości 200 metrów i u wylotu tunelu spostrzegł, że z przeciwka
nadjeżdża pociąg. Zawrócił i z prędkością dwa razy większą niż poprzednio przebiegł
tunel z powrotem. Przebiegnięcie tunelu w obie strony zajęło mu 30 sekund. Z jaką
średnią prędkością biegł struś ?
6 gru 21:03
yyy: V=S/T V=prędkość (w twoim przypadku będzie to prędkość średnia)
T=30sek czas potrzebny na przebiegniecie tunelu w 2 strony
S= 400m droga całkowita jaką pokonał struś
podstaw do wzoru te wartości
6 gru 21:25
Poo.: no wiem wiem. i wychodzi mi 13,(3)m/s. tak powinno być.?
6 gru 21:32