równanie
Agata: Rozwiąż równanie, tutaj trzeba skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia a
2 − b
2= (a−b)(a+b) i
na krzyż to trzeba rozwiązywać?
16 kwi 13:17
Agata:
16 kwi 13:22
angel: (3x+4)(x+5)=(x+2)(x+8) chodzi CI ze teraz to rozwiazac?
16 kwi 13:22
Agata: no tak, tylko chciałam wiedzieć czy tak mam to rozwiązać jak napisałam i czy ten wzór jest
dobry?
16 kwi 13:23
angel: no ale jesli na krzyz to teraz juz tylko wymnozyc i upozadkowac
16 kwi 13:24
angel: to ten wzor CI nie jest potrzebny
16 kwi 13:24
Agata: tot teraz to mnoży się każda liczbę przez siebie?
16 kwi 13:25
Agata: 
?
16 kwi 13:28
angel: tak
16 kwi 13:29
Agata: to poczekaj to sprawdzisz czy dobrze ok.
16 kwi 13:29
angel:
16 kwi 13:31
Agata: (3x+4)(x+5)= (x+2)(x+8)
4x
2 + 20 = 2x
2 + 16
4x
2−2
x = 16 − 20
2
x = −4
x
2 = 2
dobrze
16 kwi 13:34
Agata: i jak

16 kwi 13:36
kalafiorowa:
3x
2+19x+20=x
2+10x+16
2x
2+9x+4=0
Δ=81−32=49
| | −9−7 | | −9+7 | |
x= |
| =−4 ∨ x= |
| =−1 |
| | 4 | | 2 | |
x ∊ {−4,−1}
16 kwi 13:37
Agata: ale mi przedziały nie są potrzebne bo to zwykłe jest równanie. Czyli co ja źle to
rozwiązałam

?
16 kwi 13:37
angel: w drugim x pomylilas sie
powinno byc 1/2
16 kwi 13:38
Agata: nie wiem gdzie

możesz mi napisać jak ma być
16 kwi 13:39
angel: kalafiorowa napisal dobrze tylko ona sie pomyli w drugim x
16 kwi 13:41
angel: tylko ze przy tum drugim x powinno byc w mianowniku 4 a nie 2
16 kwi 13:41
kalafiorowa:
rozwiazalam ci poprawnie, nie wychodzi przedzial. Przedzialy zapisujemy za pomoca () lub <>. Ja
wzielam w klamerke dwie liczby ktore spelniaja te rownosc
16 kwi 13:41
angel: | | 1 | |
i wtedy wychodzi ze x1= −4 i x2= − |
| |
| | 2 | |
16 kwi 13:42
Agata: to ja się pomyliłam i źle rozwiązałam czy kalafiorowa bo już nie wiem
16 kwi 13:42
kalafiorowa: oo faktycznie

maly chochlik z ta 2
16 kwi 13:42
angel: wlasnie przedzial sie okresla w nierownosciach
16 kwi 13:43
angel: Kalafiorowa napisal wszystko do x
1 dobrze tylko jak napisalm wyzej x
2 powinno byc inne
16 kwi 13:43
Agata: a to nie jest zwykłe równanie? bo ja mam w poleceniu rozwiąż równanie.
16 kwi 13:45
angel: no to rozwiazalam równanie
trzeba znalesc x
16 kwi 13:46
angel: a masz odp?
16 kwi 13:46
angel: 3x
2+19x+20=x
2+10x+16
2
2+9x+4=0
Δ=81−32=49
√Δ=7
16 kwi 13:49
Agata: a to drugie też tak ma być
x+52x−6=
2x−73x−9
16 kwi 13:49
angel: tak powinno wyjsc
16 kwi 13:49
angel: tez
16 kwi 13:49
16 kwi 13:50
Agata: a z którego to wzoru trzeba wziąć
16 kwi 13:50
Agata: tak
16 kwi 13:51
angel: musisz to wymnozyc na krzyz
z zadnego wzoru
16 kwi 13:51
angel: (x+5)(3x−9)=(2x−6)(2x−7)
16 kwi 13:52
Agata: no na krzyż, a tamten pierwszy przykład był robiony ze wzoru jakiegoś.
16 kwi 13:52
Agata: a no już rozumiem
16 kwi 13:53
Agata: to pierwszy nawias trzeba z tym drugim = i tak samo pierwszy z drugim nawiasem
16 kwi 13:54
angel: 3x2 −9x +15x −45= 4x2 −14x −12x +42
− x2 +32x −87=0
16 kwi 13:55
angel: i liczysz dalej
16 kwi 13:56
angel: powinno CI tak wyjsc na poczatku
16 kwi 13:56
Agata: a tą delte dalej trzeba obliczać?
16 kwi 14:02
Agata: tak?o to chodzi
16 kwi 14:05
Agata:
16 kwi 14:07
Agata: angel powiedz czy to o to chodzi
16 kwi 14:13
angel: tak oblicz delte
16 kwi 14:34
Agata: Angel ale mi to nie wychodzi ta delta ten a2 to co mam pod to podstawić?
16 kwi 15:16
Agata: b2
16 kwi 15:17
Agata: to tak trzeba:
Δ= 322 − 4 * (−x2) * (−87)
16 kwi 15:21
angel: jak nie ma nic przy x tzn ze tam jest jeden
16 kwi 17:41
angel: Δ=322 −4*(−1)*(−87)
16 kwi 17:42
angel: bodajze wychodzi 676
16 kwi 17:43
Testoviron: Mnozysz na krzyz to co masz w ulamkach:
(3x+4)(x+5)=(x+2)(x+8)
wychodzi cos takiego:
3x
2+15x+4x+20 = x
2+8x+2x+16
po upozadkowaniu wychodzi cos takiego:
2x
2+9x+4=0
obliczasz Δ ze wzoru Δ=b
2−4ac
Δ=81−8*(4)=81−32=49
√Δ=7
obliczasz x
1 i x
2 ze wzorow:
et voilà
16 kwi 18:17
Agata: Bardzo dziękuję
16 kwi 18:50