matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ile liczb całk. speł. nierów.
anna:
ile jest liczb całkowitych które spełniają nierówność;; 5x
2
−24x≤0?
16 kwi 13:12
kalafiorowa:
x(5x−24)≤0 x=0 ∨ 5x=24
24
x=
5
x=4
4
5
4
x ∊ (0; 4
)
5
odp. te liczby to 1,2,3,4, czyli jest cztery takie liczby
16 kwi 13:31
anna:
dziękuję!
16 kwi 13:39