czy z fizyki pomoże mi ktoś?
Agata:
16 kwi 12:45
Tomek.Noah: rzuc zadanie to mzoe rozwiaze
16 kwi 15:43
Agata: juz
16 kwi 15:45
Agata: 1. Grupa zmotoryzowanych turystów zwiedza różne ciekawe miejsca w Polsce. Turyści dysponują
osobowymi samochodami mogącymi jechać średnią szybkością 80 km/h oraz samochodami kepmingowymi
jadącymi 60 km/h. Oblicz o ile wcześniej musi wyjechać z Krakowa do Łodźi grupa samochodów
kempingowych aby obie grupy dojechały do Łodzi jednocześnie. odległość z krakowa do Łodzi 250
km.
16 kwi 15:48
Agata: 2. Z nieruchomej łódki unoszącej się na wodzie obok pomostu wyskakuje Maciek z prędkością 3m/s.
Maciej ma masę 60 kg a łódka 100kg. Oblicz z jaką prędkością łódka zacznie odpływać od
pomostu.
16 kwi 15:51
Agata: Strasznie powalone są te zadania ale nic na to nie poradzę. Dla mnie to ciemna masa.
16 kwi 15:52
Godzio: 2.
p1 = p2
v1 * m1 = v2 * m2
3m/s * 60kg = v2 * 100kg
v2 = 1,8m/s
16 kwi 15:53
Agata: 3. Oblicz jak długo będzie spadał kamyk z budynku o wysokości 10m. Zakładamy że ruch kamyka
był jednostajnie przyspieszony z przyspieszeniem 10 m/s2.
16 kwi 15:53
16 kwi 15:56
Agata: 4. Zasada działania drukarek atramentowych polega na wyrzucaniu malutkiej kropelki atramentu na
papier. Efekt ten osiąga się elektryzując kropelkę. Oblicz jakie jest natężenie pola
magnetycznego które powoduje, że kropelka atramentu o ładunku 3 * 10 −13 C ZOSTANIE
DOCIŚNIĘTA DO papieru siłą 2 * 10 −7 N.
16 kwi 15:57
Agata: 5. Oblicz o ile stopni ogrzeje się 1kg stali gdy dostarczymy do niego energię o wartości 1000J.
| | J | |
Ciepło właściwe stali cs= 447 |
| . |
| | kg * K | |
16 kwi 15:59
Agata: 6. Napięcie między komórkami opornika o oporze 24 Ω wynosi 12 V. Jaka jest moc prądu płynącego
prze ten opornik?
16 kwi 16:00
Agata: 7. Do szklanki zawierającej 50g lodu o temperaturze −10 stopni Celcjusza wlano wodę o
temperaturze 40 stopni Celcjusza. Oblicz ile wlano wody jeżeli końcowa temperatura wody w
szklance wynosiła 10 stopni Celcjusza.
16 kwi 16:02
16 kwi 16:03
Godzio: 5.
Q = 1000J
m = 1kg
ΔT = ?
Q = m * c * ΔT
16 kwi 16:04
Godzio: 6.
I = 0,5 A
P = U * I = 12V * 0,5A = 6 W
16 kwi 16:06
Agata: a w tym 4 zadaniu to ma być tak:
16 kwi 16:14
16 kwi 16:17
całka potrójna dziewiątego sto: w zadaniu 4 chodziło chyba o pole elektryczne, ponieważ pole magnetyczne wyraża się przez
indukcję magnetyczną, a nie natężenie
16 kwi 16:37
Agata: czyli jak ma być to czwarte
16 kwi 18:56
Tomek.Noah: 1)
jezeli przyjmiemy v=const to..
dla sam. nor
t
1≈3h
dla sam. kam.
t
2≈4h
jak widac t
1<t
2 roznica ta wynosi ≈1h i to jes odp
16 kwi 20:22
Agata- Fizyka: ok

a to zadanie 4 umiesz zrobić
16 kwi 20:40