fizyka....jeśli ktos może....
madax: zadanko z fizyki...jeśli ktoś moze mnie naprowadzić to z góry ...wielkie dzięki
...Energia elektronu na pierwszej orbicie wynosi – 13,6 eV. Oblicz kwant energii pochłonięty
podczas przeskoku z tej orbity na trzecią.
albo...Jądro neptunu Np ( A = 237, Z = 93 )ulega kolejno trzem rozpadom α i dwóm rozpadom β−.
Zapisz równania poszczególnych rozpadów i określ, jakie jądro powstanie w ich wyniku.
16 kwi 12:35
Mateusz: zadanie z przeskokiem elektronu korzystasz ze woru
| | 1 | | 1 | |
hv = Ek−En = E1 ( |
| − |
| )
|
| | k2 | | n2 | |
gdzie hv−energia pochłoniętego kwantu wynik wyrazasz ze znakiem minus bo wymaga on dostarczenia
energii kwantu
rozpad α zapis schematyczny:
A X →
A−4 Y +
4 He
Z Z−2 2
cząstka α
w czasie przemiany β
− jądro emituje elektrony
A X →
A Y+
0 e
Z Z+1 −1
no i bierzesz układ okresowy i ustalasz co otrzymałaś/łeś
16 kwi 13:25