matematykaszkolna.pl
???????? grazka1987: Wykaż, że logarytmy wyrazów ciągu geometrycznego (o wyrazach dodatnich) tworzą ciąg arytmetyczny.
16 kwi 12:25
Jack: log a, log aq, log aq2 − logarytmy wyrazów ciągu geom. Trzeba sprawdzić, czy 2*log aq = log a + log aq2 (2*a2=a1+a3) Zostawiam, bo to już łatwe.
16 kwi 14:51
grazka1987: to sprawdzenie mnie się za bardzo nie widzi, bo wynika z tego, że log a * q2 = log a2 * q2
16 kwi 16:01
grazka1987: a po podstawieniu liczb, już wcale nie wychodziemotka już nie mam pytań po prostu... jestem kompletnie załamana tą pracą kontrolną, bo na zajęciach nie mamy żadnych takich zadań, a na pracę kontrolną dostajemy pytania nie wiadomo skąd, po czym na egzamin pisemny dostaniemy podobne do tych, które mamy zrobić na pracy kontrolnej...emotka
16 kwi 16:06
Jack: 2*logb aq = logb a + logb aq2 Załóżmy że podstawą tych logarytmów jest b, b>0 i b≠1. Po lewej mamy: 2*logb aq. mamy taki wzór: a lobb c = logb ca. A więc 2*logb aq=logb a2q2. Po prawej mamy: logb a + logb aq2 mamy taki wzór logb a + logb c = logb ac. A więc logb a + logb aq2= logb (a*aq2)=logb a2q2. Zatem L=P, czyli faktycznie " logarytmy wyrazów ciągu geometrycznego (o wyrazach dodatnich) tworzą ciąg arytmetyczny".
16 kwi 18:18