????????
grazka1987: Wykaż, że logarytmy wyrazów ciągu geometrycznego (o wyrazach dodatnich) tworzą ciąg
arytmetyczny.
16 kwi 12:25
Jack: log a, log aq, log aq2 − logarytmy wyrazów ciągu geom.
Trzeba sprawdzić, czy 2*log aq = log a + log aq2 (2*a2=a1+a3)
Zostawiam, bo to już łatwe.
16 kwi 14:51
grazka1987: to sprawdzenie mnie się za bardzo nie widzi, bo wynika z tego, że log a * q2 = log a2 * q2
16 kwi 16:01
grazka1987: a po podstawieniu liczb, już wcale nie wychodzi

już nie mam pytań po prostu... jestem
kompletnie załamana tą pracą kontrolną, bo na zajęciach nie mamy żadnych takich zadań, a na
pracę kontrolną dostajemy pytania nie wiadomo skąd, po czym na egzamin pisemny dostaniemy
podobne do tych, które mamy zrobić na pracy kontrolnej...
16 kwi 16:06
Jack:
2*logb aq = logb a + logb aq2
Załóżmy że podstawą tych logarytmów jest b, b>0 i b≠1.
Po lewej mamy: 2*logb aq.
mamy taki wzór: a lobb c = logb ca.
A więc 2*logb aq=logb a2q2.
Po prawej mamy: logb a + logb aq2
mamy taki wzór logb a + logb c = logb ac.
A więc logb a + logb aq2= logb (a*aq2)=logb a2q2.
Zatem L=P, czyli faktycznie " logarytmy wyrazów ciągu geometrycznego (o wyrazach dodatnich)
tworzą ciąg arytmetyczny".
16 kwi 18:18