wykres
Agata: Narysuj wykres f(x)= (12)x i przesuń ten wykres o wektor [1,4]
16 kwi 12:09
Agata:
16 kwi 12:37
Godzio:
16 kwi 12:55
Agata: Dziękuję.
16 kwi 13:03
Agata: a słyszysz miejsca zerowe to jak mam odczytać
16 kwi 13:04
Agata: to do tej funkcji f(x)= (
12)
x mam podstawić taką liczbę żeby wychodziło zero tak
16 kwi 13:09
Nikka: ta funkcja nie ma miejsc zerowych (nie przecina osi OX)
16 kwi 13:25
Agata: aha. bo polecenie to było: narysować wykres f(x)= (12)x−1 − 4 i odczytać miejsca zerowe
16 kwi 13:27
Agata:
16 kwi 13:35
kalafiorowa:
powinnas przesunac chyba o wektor [1,−4] wtedy bedzie miejsce zerowe
a zeby obliczyc miejsce zerowe za f(x) podstawiasz 0
16 kwi 13:39
Agata: czyli to do dołu pójdzie i muszę to poprawić. dzięki
16 kwi 13:41
Nikka: spojrzałam nie na tą funkcję...
| | 1 | |
to funkcja f(x) = ( |
| )x dla dowolnego x∊R przyjmuje tylko wartości dodatnie, w związku |
| | 2 | |
z czym nie ma miejsc zerowych
x − 1 = −2
x = −1
tyle, że to nie ta funkcja jest w takim razie na wykresie
16 kwi 13:42
Agata: a możesz mi narysować jak ona będzie wyglądała
16 kwi 13:46
16 kwi 13:50
Nikka: zaraz spróbuje
16 kwi 13:54
Agata: ok
16 kwi 13:55
Nikka:

powinna jakoś tak wyglądać...
16 kwi 14:10
Agata: to tamten godzio całkiem źle narysował?
16 kwi 14:11
Agata: na tej Osi Y co przecina się to jest −4.
16 kwi 14:12
Nikka: −2
16 kwi 14:13
Agata: dzięki wielkie
16 kwi 14:14
Agata: Nikka a podpowiesz mi jeszcze jedno
16 kwi 14:15
Nikka: | | 1 | |
jeśli wykres funkcji f(x) = ( |
| )x−1− 4 to rozumiem, że przesuwamy o jeden w prawo i 4 w |
| | 2 | |
dół , czyli to nie jest wykres Godzia...
| | 1 | |
początkowo pisałaś o przesunięciu funkcji f(x) = ( |
| )x o wektor [1,4] czyli o jeden w |
| | 2 | |
prawo i 4 w górę − to byłby w przybliżeniu wykres Godzia
16 kwi 14:18
Nikka: i wykres funkcji nie przecina prostej y = −4 ...
16 kwi 14:40
Agata: to bardzo dziękuję i pozdrawiam
16 kwi 15:16