matematykaszkolna.pl
kruszynka: uprość wyrażenie: (sin2x - tg2x) * ctg2x / 2sin2x prosze o wytłumaczenie krok po krokuemotikonka
6 gru 20:22
pepe: tgx = sinx /cosx ctgx = cosx /sinx sin2x cos2x 1 ( (sin2x - ------ ) * ---------- * ---------- cos2x sinx sin2x sin2x * cos2x - sin2x cos2x ----------------------------- * ---------------- skracamy cos2x te po przekatnej cos2x sinx * sin2x widzisz gdzie emotikonka sin2x( cos2x - 1) cos2x - 1 -------------------- = ------------- bo skracamy sin2x z licznika i mianown. Ok? sinx *sin2x sinx cos2x - 1= 1-sin2x -1 = sin2x bo z jedynki tryg sin2x czyli ------------ = sinx bo znowu skrócilismy sinx ok?emotikonkaemotikonka sinx
6 gru 20:36
gini: Kolega pepe pomylił się już na początku zadania. ctg2x to jest cos2x/sin2x oraz ostatni czynnik powinnien być 1/ 2sin2x emotikonka Wynik wychodzi -1/2
6 gru 22:08
pepe: Dobraemotikonka wiesz juz jak sie liczy emotikonka? w czym problem emotikonka znalazłeś błądemotikonka i fajnie znaczy,że myslisz a to najwazniejsze : popraw i bedzie gicioremotikonka Powodzenia bez myleniaemotikonkaemotikonka
6 gru 22:12
pepe: Tyle pracy w to włozyłem czyli chciałem pomócemotikonka Taki dzisiaj głupawy widocznie dzień i dla mnie OKemotikonka!
6 gru 22:14
kruszynka: to ja juz nic z tego nie wiem, jak to w koncu ma byćemotikonka? pomocy....
6 gru 22:42
pepe: Napisze Ci ,bo rzeczywiscie źle spojrzałem i sie wkurzyłem ale juz mi przeszłoemotikonka bo kocham matematyke emotikonka sin2x cos2x 1 sinx ≠0 i cosx≠0 (sin2x - ---------- ) * -------- * ------ cos2x sin2x 2 sin2x sin2x( cos2x - 1) cos2x ------------------------ * ------------------- cos2x skracamy cos2x 2 sin2x *sin2x i sin2x też po przekatnych ok? cos2x- 1 -------------------- = cos2x = 1- sin2x z jedynki tryg 2 sin2x 1- sin2x -1 - sin2x -------------------- = --------- = - 1/2 jest okemotikonkaemotikonka 2 sin2x 2 sin2x Nawet z założeniami emotikonka Gicior emotikonka
6 gru 22:59