kruszynka: uprość wyrażenie: (sin
2x - tg
2x) * ctg
2x / 2sin
2x prosze o wytłumaczenie
krok po kroku
6 gru 20:22
pepe:
tgx = sinx /cosx ctgx = cosx /sinx
sin
2x cos
2x 1
( (sin
2x - ------ ) * ---------- * ----------
cos
2x sin
x sin
2x
sin
2x * cos
2x - sin
2x cos
2x
----------------------------- * ---------------- skracamy cos
2x te po
przekatnej
cos
2x sinx * sin
2x widzisz gdzie

sin
2x( cos
2x - 1) cos
2x - 1
-------------------- = ------------- bo skracamy sin
2x z licznika i mianown.
Ok?
sinx *sin
2x sinx
cos
2x - 1= 1-sin
2x -1 = sin
2x bo z jedynki tryg
sin
2x
czyli ------------ = sinx bo znowu skrócilismy sinx ok?


sinx
6 gru 20:36
gini: Kolega pepe pomylił się już na początku zadania. ctg
2x to jest cos
2x/sin
2x oraz
ostatni czynnik powinnien być 1/ 2sin
2x

Wynik wychodzi -1/2
6 gru 22:08
6 gru 22:12
pepe: Tyle pracy w to włozyłem

czyli chciałem pomóc

Taki dzisiaj głupawy widocznie dzień i dla mnie OK




!
6 gru 22:14
kruszynka: to ja juz nic z tego nie wiem, jak to w koncu ma być

? pomocy....
6 gru 22:42
pepe:
Napisze Ci ,bo rzeczywiscie źle spojrzałem i sie wkurzyłem

ale juz mi przeszło

bo
kocham matematyke


sin
2x cos
2x 1 sinx ≠0 i cosx≠0
(sin
2x - ---------- ) * -------- * ------
cos
2x sin
2x 2 sin
2x
sin
2x( cos
2x - 1) cos
2x
------------------------ * ------------------- cos
2x skracamy
cos
2x 2 sin
2x *sin
2x i sin
2x też po przekatnych ok?
cos
2x- 1
-------------------- = cos
2x = 1- sin
2x z jedynki tryg
2 sin
2x
1- sin
2x -1 - sin
2x
-------------------- = --------- = - 1/2 jest ok



2 sin
2x 2 sin
2x
Nawet z założeniami


Gicior

6 gru 22:59